KALPTE HANGİ DELİK KAPANIR? HANGİLERİ KAPANMAZ?
Kalp sağ ve sol olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Sağ kısım kendi içerisinde iki bölümden üst ve alt olarak, sol kısım yine aynı şekilde üst ve alt şeklindedir. Üst kısımdaki boşluklara kulakçık (atrium), alt kısımdaki boşluklara da karıncık (ventrikül) denmektedir.
Kısaca kalbi tanıttıktan sonra, kalpteki delikler kulakçıklar arasında veya karıncıklar arasında olabilir.Kulakçıklar arasındaki deliğe atrial septal defekt (ASD), karıncıklar arasındaki deliğe ventriküler septal defekt (VSD) denmektedir.Genelde yanlış bilgi olarak delik dendiğinde halkımız tarafından ASD ve VSD karıştırılmaktadır.
Bu deliklerin bir takım özellikleri vardır. Bunu kısaca özetlersek;
1) Atrial septum, zarımsı yapıdan oluşmaktadır. Ventriküler septum, kas yapısından oluşmaktadır.Dolayısıyla ASD kapanmaz.VSD ise kas yapısının büyümesine bağlı olarak küçülür veya boyutuna bağlı olarak kapanabilir.
2) ASD 3mm ve altı her normal insanda olabilir, buna 'foramen ovale açıklığı' denir. Bu anne karnında iken, anne ve çocuğun arasındaki dolaşım için gereklidir. Doğumdan sonra genellikle kapanır, bazen açık kaldığı da olabilir. ASD'ler büyük boyda olabilir, hatta 40 yaş 50 yaşa kadar kişiler tarafından fakedilmeden hayatlarını sürdürebilir, kadınlar doğum bile yapabilirler.
3) VSD; 3-4mm nin altında olanlar doğduktan sonra hafif küçüleceği için semptom vermeyebilir. Ama bu büyüklüğün üzerinde olanlar çocuk doğar doğmaz sık nefes alma, solunum güçlüğü, çekilme gibi semptomlarla karşılaşırlar.
VSD'nin boyutu arttıkça şikayet artar ve müdahale gereksinimi duyulur. Kalpteki deliğin yerine boyutlarına göre çocuklarda klinik bulgu ortaya çıkmaktadır.
Bir çocuk gelişmiyorsa, kilo almıyorsa sık enfeksiyon geçiriyorsa, kalpte delik olabileceği akılda tutulmalıdır.Bu yüzden doğumdan sonra mümkünse anne karnında kalbi ekokardiyografi ile değerlendirmek önemlidir.
Sonuçta ASD'lerin kliniği daha rahat seyreder ama kapanmaz. VSD'lerin kliniği daha rahatsız edicidir, ama küçülebilir.